Párja dobszavára lejt a vegetáriánus hastáncosnő

Feliratkozás Párja dobszavára lejt a vegetáriánus hastáncosnő hírcsatorna csatornájára
Everyday life of a belly dancer
Frissítve: 2 óra 40 perc

Felmérés eredménye az online hastánctanulásról

2020 máj 7 - 17:13
Nemrégiben rövid felmérést készítettünk arról, hogy mekkora igény van az online hastánctanulásra, tanfolyamokra, mi motiválja a táncosokat, milyen eszközöket használnak, mik a nehézségeik, kihívásaik az újonnan kialakult helyzetben. 
Ebben a cikkben kielemeztük és összefoglaltuk a válaszokat, amiket az online hastánctanulással kapcsolatban közzétett kérdőívünkre adtatok.  Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet! 


Nagyon hasznos és tanulságos dolgokra sikerült így rálátnunk, így megosztom most veletek is az elemzést. 

1, Mikor legyen az online óra? 
A válaszadóink többsége örül a lehetőségnek, hogy utólag is meg tudja nézni az óráinkat - 36%-uknak mindegy, hogy melyik időpontban van az óra, mert utólag a felvételről nézik meg.  A hétköznap délutánt 18% részesíti előnyben, a hétköznap délelőttöt vagy az estét 14%. A további válaszok e szerint a megoszlás szerint alakultak:
Felmérés az online hastánc tanulásról - 2020 április
www.mahasti.hu  2, Arra a kérdésre, hogy „Miért hastáncolsz a karantén ideje alatt?”   a válaszadók 39%-a azt a választ adta, hogy már eddig is járt az órákra, így most folytatja.  Persze vannak olyanok is, akik az online lehetőség miatt vágtak bele a hastáncórákba, és nagyon örülnek ennek a lehetőségnek.
Az alábbiak szerint alakult a válaszok megoszlása:

Felmérés az online hastánc tanulásról - 2020 április
www.mahasti.hu


 3, Milyen típusú órák?  A továbbiakban megkérdeztük a kérdőív kitöltőit arról is, hogy milyen típusú órákra szeretnének járni.  Van, aki a heti rendszerességű órákat részesíti előnyben, sőt, 31% akár többször is jár hetente.  Tematikus workshopokat is választanának: kezdőn a válaszadók 13%-a, szintfüggetlen workshopon a válaszadók 17%-a venne részt.
Ha te is közéjük tartozol, akkor jelentkezz Liza május 11-17-ig tartó online núbiai tánc kurzusára itt: https://www.facebook.com/events/1002984223506688/ 
A válaszok alakulását az alábbi diagramon szemléltetem:

Felmérés az online hastánc tanulásról - 2020 április
www.mahasti.hu

4, Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hogyan viselik az emberek az önkéntes otthon maradást/karantént, és hogy mi hiányzik a legjobban a kitöltőknek a tánc kapcsán
Ez is érdekesen alakult: Felmérés az online hastánc tanulásról - 2020 április
www.mahasti.hu

Egyértelműen látszik, hogy a legtöbb válaszadónak minden együtt hiányzik, tehát a mozgás, a fizikai találkozás a csoporttársakkal, a tanár energiája, a tanulás, a rendszeresség és a csoportja is. Számomra itt az volt az érdekes, hogy a rendszerességet és a kimozdulást, otthonról eljárást egyik válaszadónk sem jelölte meg.   

5, A többi kérdésünkre ezeket válaszoltátok: 
Az órákhoz a legkedveltebb online felület a kitöltők között a facebook, illetve sokaknak mindegy, mert azt használják, amit a tanár mond. Természetesen akadtak olyanok is, akiknek mindegy, hogy milyen felületen van az óra, legyen az zoom, skype vagy messenger, mindegyikhez értenek. J

Örömmel tájékoztatlak titeket arról is, hogy a válaszadóink nagy százaléka szívesen részt vesz egy online partyn a stúdióban, így ezt már meg is szerveztük a számotokra: találkozzunk május 15-én, pénteken 18 órakor! Részleteket a www.facebook.com/mahasti10 oldalon találsz. 
Felmérés az online hastánc tanulásról - 2020 április
www.mahasti.hu6, A kitöltők a kifejtendő kérdéseknél megosztották velem, hogy milyen nehézségeik vannak az online tanulással kapcsolatban.  A legnagyobb gondot a család okozza,  utána a térbeli igazodás a koreográfiánál,  de volt, akinek az otthoni környezet a zavaró (kicsi hely, tükör hiány stb.).  Ezek nagyon fontos visszajelzések és köszönöm, hogy megosztottátok. 
Dolgozunk azon, hogy a lehető legkönnyebb legyen számotokra a tanulás, és megoldjuk a térbeli tájékozódás problémáit is. A tükrözés miatt extra videókat is és segédeszközöket használunk, hogy könnyebb legyen a helymeghatározás és az irányok érzékelése.  Lásd a fotókon az egyik Mahasti féle megoldást a nagy J és B betűkkel. :-))) 
Felmérés az online hastánc tanulásról - 2020 április
www.mahasti.hu
Felmérés az online hastánc tanulásról - 2020 április
www.mahasti.hu
Még egyszer köszönjük, hogy megosztottad te is a véleményedet!  Kommentelj itt, üzenj nekünk bátran! 

Számít a véleményed és fontos a számunkra!
Mahasti

****************************
Elérhetőségek:  Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
https://www.facebook.com/mahasti10
https://www.facebook.com/hastancoktatoimentorprogram/
https://www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
https://www.youtube.com/user/Mahasti10
https://www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com
https://www.mahasti.hu
Szívvel-Lélekkel Stúdió,  Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 
Miért pont a hastánc? Interjú Mahastival

2020 ápr 16 - 18:33

Nemrég ismét interjút adtam és rengeteg érdekes, elgondolkodtató kérdést tettek fel nekem. Amikor megjelenik a cikk, mindenképpen közzé teszem itt, a blogomban is: https://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/p/media-sarok.html
Hadd meséljek most magamról, és arról az útról, ahogy a nyelvészkedés után (előtt, közben....) a hastánc felé fordultam.  Felidézek néhány kérdést az interjúból.  A hivatalos bemutatásomat elolvashatod itt:  Most inkább jöjjön a szubjektív, magamról mesélős rész. :-)
***********************************

Mahasti. Fotó: Csercsik Judit

Milyen beállítottságú személy: humán vagy reál? 
Teljesen „bölcsész”, azaz humán beállítottságú vagyok. J)) Abszolút jobb agyféltekés. Eleinte háremhölgy szerettem volna lenni (minden farsangon az voltam) és azt is tudtam, hogy ha felnövök, nyelvekkel és emberekkel szeretnék foglalkozni. Szerencsére a szüleim mindig támogattak és segítettek abban, hogy sportoljak, táncoljak. 3 éves koromtól jártam művészi tornára és utána is rengeteg féle zenés-táncos mozgásformát kipróbáltam. Ezt azóta sem hagytam abba és ezután sem szeretném. A tánc és a mozgás örömére szerintem minden embernek szüksége van.
Az életem alakulására nagy hatással volt az, hogy apukám fiúnak várt, annak is szeretett volna látni, nevelni. Számára a racionalitás, a bal agyféltekés tudás, a könyvekből megszerezhető tudás, a logikus gondolkodás volt a mérvadó. Igyekeztem is megfelelni az elvárásainak, mindig kitűnő tanuló voltam, az összes tananyagot szó szerint bemagoltam. Az egyetemet is vörös diplomával végeztem el. J Teljesen egyértelmű volt a számomra is, hogy egy értelmiségi csaj leszek, akinek az életében az ész és a logika lesz a legfontosabb. Lesz egy rakás nyelvvizsgám - a jelenlegi 4 nyelvvizsgám mellé még legalább 20 darabot képzeltem el (és remélem azért, hogy egyszer tényleg így lesz). És persze a nevem elé a doktori címet képzeltem, ez volt a legfontosabb célom. Kellően fiús is voltam, nem is tudtam elképzelni, hogy női társaságban is jól tudnám magam érezni. J
Mivel az angol és az amerikanisztika szakra nem vettek fel többször próbálkozás után sem, az orosz szakra viszont igen, felvettem mellé még az ukrán szakot és rövid időre a pedagógia szakot is. De közben elkezdtem a fehéroroszt is tanulmányozni, aztán más szláv nyelveket is és körvonalazódott, hogy összehasonlító keleti szláv nyelvészettel fogok foglalkozni. Ebben a témában írtam a diplomamunkámat és a kisdoktori disszertációmat is ebben a témában képzeltem el, erre készültem a kisdoktori képzésen. Sokat publikáltam, részképzésekre és nyelvészeti konferenciákra jártam a különböző szláv országokba.
Szerettem a műfordítást is, de azt elég hamar megértettem, hogy ebből nekem nem lesz képességem megélni. Közben már dolgoztam fordítóként különböző irodáknál, nyelvet tanítottam, dolgoztam a magyarországi ukránok lapjának, a rendőrségnek és a Belügyminisztériumnak is. Ez mind segített megérteni, hogy mi az, amivel biztosan nem szeretnék foglalkozni.
Mahasti. Fotó: Csercsik Judit

Közben már az egyetemi évek alatt rátaláltam a hastáncra. A legeslegnagyobb döntésre akkor kényszerültem a szakmámat illetően, amikor egyszerre végeztem a kisdoktori képzést, nyitottam meg életem első hastáncstúdióját és lettem várandós a nagyfiammal. Nem volt könnyű döntés, de akkor már tudtam, hogy ez az utam: a nőiség megélése, és az ebből fakadó szeretet és boldogság továbbadása. Persze nem volt ennyire egyszerű és könnyű. J)) De lassan azért összeállt a kép, és tudom, hogy kellettek hozzá a gyermekkorom és életem első felének történései, megélései.
Aztán az élet segített a saját utamra térni és megérteni, hogy NŐ-nek születtem és akár el is fogadhatom ezt és bátran és örömmel megélhetek mindent, ami ezzel jár: az érzékenységemet, a befogadást, azt, hogy az érzelmeim irányítanak, hogy női testem van (és minden, ami ezzel jár). J Most már örömmel járom az utamat és a legnagyobb boldogság, hogy más nőknek is segíthetek abban, hogy megtalálják a saját, csak rájuk jellemző női útjukat, a saját stílusukat, a saját megéléseiket és a boldogságukat. Ez csodás és felemelő érzés. Ez számomra a legerősebb motiváció abban, amit csinálok és ez adja a legnagyobb örömöt a számomra. Szuper dolog könyvtárakban üldögélni és komoly kutatómunkát végezni. De az igazi öröm az, hogy minden nap boldog, mosolygós nők vesznek körül, akik elégedettek az életükkel, a nőiségükkel, önmagukkal, és maximálisan szeretnék ezt megélni
Mahasti. Rakonczai fotó. 

Mi motiválta a váltást? Hogyan kezelték ezt a szűkebb családi (szülők, házastárs) környezetében?    A környezetem teljes értetlenséggel fogadta ezt a váltást. Szegény szüleimnek nagyon sok volt ez. Nagyon rövid idő alatt jelentettem be nekik, hogy otthagyom a szuper jól kereső, biztos állásomat, elköltözöm a vőlegényemtől, akivel már 9 éve együtt voltam, szabadúszó leszek, vállalkozó, aki beleugrik a semmibe, összeköltözöm az új szerelmemmel, megnyitom a hastánciskolámat, abbahagyom a doktori képzést és mellesleg gyermeket várok. Ez elég nagy törést okozott a kapcsolatunkban, különösen apukámmal, és utána ezt már nem is igazán tudtuk kisimítani. Ő nem ilyen életet képzelt el nekem….Édesanyám kicsit könnyebben békélt meg a helyzettel, hiszen látta, hogy hiába nehezebb ez az út, mégis boldog vagyok.
A vőlegényem, akit elhagytam ekkor, rettenetesen szégyellte mindig is, hogy én hastáncolok és azt is, hogy ezt még tanítom is. Ő is nagyon félt mindig attól, hogy mit gondolnak mások és nem akarta, hogy azt gondolják, hogy az ő párja csak egy buta hastáncosnő. Eleinte nekem is voltak ilyen előítéleteim, de elég hamar rájöttem, hogy hastáncoktatóként hihetetlenül sok diplomás nő dolgozik, akik mind mind hasonló okokból döntöttek a tánc mellett, mint én: elegük volt a racionális, férfias, „kocka” létezésből és a művészetet, az önkifejezést, a boldogságuk útját választották. 
Imádtam és imádom az iskolámat vezetni és azt, hogy csupa-csupa mosolygós, boldog nő vesz körül, akik hajlandóak tenni azért, hogy testileg-lelkileg és szellemileg fejlődjenek, magasabb szintre lépjenek. Ez a legfontosabb a számomra: az, hogy boldog, tudatos, fejlődni vágyó nők vesznek körül. A nyelvészkedéssel azért nem szakítottam örökre. Alkalmanként vállaltam és vállalok fordításokat, tanítok nyelvet néhány magántanítványnak, és a stúdiómban évekig működött az orosz nyelvű hastánc csoport. Most is több orosz anyanyelvű hastáncos tanítványom van és a szláv nyelvek ismerete a nemzetközi versenyem szervezésében is sokat segít. Most, hogy a gyerekek már nőnek, újra elkezdtem nyelveket tanulni, hiszen nagyon sok van még a bakancslistámon.
Mahasti. Fotó: Dusan Straus

Mit ad egy nőnek a tánc? Egyszerű kalóriaégető mozgás lenne? 
Arról, hogy egy nőnek mi mindent ad a hastánc, órákig, napokig tudnék mesélni és sokat írtam és fogok is publikálni még erről a blogomban. Túlélést, mozgást, zsírégetést, alakformálást a test szintjén, boldogságot, a nőiségünk minden oldalának és minden szerepének megélését, és sokak számára a spirituális fejlődés lehetőségét. Mindenképpen egy életforma. Egy nőnek, aki hastáncolni kezd, nem csak a teste alakul át, hanem a gondolkodásmódja, az örömei, az élethez való hozzáállása, a férfiakhoz és más nőkhöz való viszonya is. Azáltal, hogy egyre boldogabb, kiteljesedettebb nővé válnak, javul a párkapcsolatuk is minden téren. Igen, szexuálisan is (erről is sok visszajelzést kapok), de az általában a laikus férfiak tévképzete, hogy a hastánc egy szexuális vágykeltő tánc. Ez a történetét tekintve pár százalékban igaz, azonban a nők ezt mindig is szinte csak egymás között, egymásnak táncolták és így adták át az ősi női tudást nemzedékről nemzedékre. Erősen jelen van a hastáncban a termékenység, a termékenységi kultuszok hagyományai, hitvilága, és leginkább a nőiség megélésének felszabadult öröme. Ez pedig teljesen független attól, hogy valaki párkapcsolatban él e vagy sem. Ugyanakkor az is igaz, hogy ez egy sajátos kifejezésmód. A mozgás öröme a legelső szint és innen csak feljebb vezet az út.  Sokan számolnak be arról is, hogy bár meddőnek nyilvánították őket, pár hastáncóra után mégis kisbabájuk lesz… Megkönnyítik a szülést is a hastánc mozdulatai. Segítik a kapcsolódást az ősi női erőkkel, az istennőkkel, az ősi, mélyben minden nőben meglévő tudással. Ráadásul az órákon valahogy mindig megtörténik a csoda – az energetikai kapcsolódás. Igazi női kör alakul ki, amelyben ténylegesen több generáció tudja egymást erősíteni, támogatni.
Mahasti. Fotó: Horváth Attila

Mit jelent a rivaldafényben élni táncosként? 
 A rivaldafényt soha nem szerettem, leginkább introvertált típus vagyok. A fellépésre úgy tekintek, hogy ezt is kell csinálni, mert a szakmámmal jár és természetesen, örömmel megyek a tanítványaimmal fellépni, amikor úgy adódik  Számomra a tanítás az, ami létszükséglet, és többször bebizonyosodott, hogy valóban nem bírok e nélkül létezni. Az óráimon kiélem a bennem lévő szereplési vágyat is és tanítás után mindig feltöltekezve, boldogan megyek haza én is.

Melyik táncstílus a kedvence, mi az erőssége?
A hastáncban rengeteg féle stílus létezik. Mi, hastáncosok orientális táncoknak hívjuk ezek összességét. Vannak tradicionális és modern táncok, fantáziák, színpadi előadások, férfi és női táncok, minden régiónak vannak néptáncai és népi eredetű színpadi táncai. Ez egy élő műfaj, folyamatosan fejlődik, alakul, ami az egyik legnagyobb csodája. Teljesen ősi, sok ezer éves múltra nyúlnak vissza a gyökerei, hasonló boldogságot ad minden nőnek, és közben már vannak olyan ágai is, amik beépítik a balett, a modern táncok, tánctechnikák, a hip-hop elemeit…. Ez tényleg egy csoda, így az időtlenség és a jelen pillanat részesei is vagyunk egyszerre a táncunkkal. Igyekszem minden orientális táncstílust tanulmányozni, a klasszikusakat és az újonnan megjelenőket is, hiszen ez számomra szakmai továbbképzés is egyben. És igyekszem kialakítani a teljesen rám jellemző stílust és ebben segítem a tanítványaimat is. Így önkifejezés is a hastánc, és mély, belső utazás is, azaz az önmegismerés útja.  
Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel. Rakonczai fotó.
Mit érez amikor táncol? 
Amikor táncolok, boldog vagyok. A legfontosabb, hogy bármilyen női oldalamat meg tudom élni, a szűztől a prostituáltig, az üzletasszonytól a konyhatündérig, az ártatlan kislánytól a vasorrú bábáig. Lehetek vicces, komolytalan és lehetek drámai. Ahogy minden művészeti ágban, szublimálhatom a folyamataimat, a lelki érettségemet, az örömömet-bánatomat, a születés és halál misztériumát. Nagyon fontos folyamat számomra az is, amikor alkotok, azaz koreografálok. Ilyenkor teljesen elfelejtkezem a hiányosságaimról (vagyis amiket annak gondolok) és megélem a magam tökéletességét. Teljesen flow állapot ez. Ugyanígy vagyok a tanítással is, ami az igazi életfeladatom, a hivatásom. Amint elkezdődik egy órám, azonnal bekerülök a flowba és remélem, hogy minden tudásomat, örömömet, érzésemet át tudom adni a tanítványaimnak, vagyis tudok segíteni nekik megtalálni önmagukban ugyanezeket az érzéseket, megéléseket.

A tánc megszépíti a táncost és miért? Igaz, vagy nem? Teljesen egyetértek, bár én nem tanítok férfiakat, ezért csak a nőkről tudok nyilatkozni. Mindenkit megszépít, ragyogóvá és szexissé tesz, amikor megéli önmagát a maga teljességében. Ha egy nő elégedett a nőiségével és szabadon megéli azt minden szinten, akkor ragyogni fog és nem csak tánc közben. Sok férfi ezt érzi meg és ezért tartja annyira erotikus táncnak a hastáncot, vagy esetleg ezért nem engedi táncolni a párját mások előtt. Hiszen ilyenkor egy nő teljesen önmagát adja, azaz lecsupaszítja a lelkét, megmutatja, felfedi önmagát. 
Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel. Fotó: Horváth Attila

Van-e lámpaláza egy-egy versenyre való felkészülés és szereplés alkalmával?   Rettenetesen izgulok minden fellépés előtt. Biztosan ez is közrejátszik abban, hogy nem sokat lépek fel és nem is erőltetem ezt. Versenyekre nem járok, hiszen én magam szervezem őket, vagy zsűrizni hívnak más versenyekre. Ilyenkor örömmel megyek, mert ekkor is azt élem meg, hogy tudom támogatni a versenyzőket szakmailag, emberileg a fejlődésükben, az előrelépésben, a boldogságukban.
Mivel én nem versenyzek, viszont örömmel készítek fel versenyekre tanítványokat és ezt is fontos küldetésemnek érzem, a tanítványaim sikereire vagyok a legbüszkébb. A profi táncosokból álló csoportomat, a Holdfény Lányait nem is olyan régen kellett elengednem és új korszakot kezdenem ezen a téren is. De addig az irányításom alatt, koreográfiáimmal a csoport minden magyarországi versenyen dobogós helyezéseket ért el, így az utolsó pár évben már elsősorban a külföldi, nemzetközi versenyekre koncentráltunk, ahonnan szintén dobogós helyezéseket hozunk haza. A világhírű hastáncosnő, Leyla Jouvana által szervezett 2011-es és 2013-as duisburgi hastánc világbajnokságon ért el a csoport világbajnoki I. helyezést, 2015-ben pedig két ezüstéremmel és 3 negyedik helyezéssel tértünk haza Németországból. 2017-ben két arany, két ezüst, egy bronzérmet hoztunk haza és egy 5. helyezést. Ezek a számomra legfontosabb szakmai (versenyzési) sikerek.
Hogyan képzeli el a jövőt? Versenyek? Az ismeretek átadása a jövő generációjának?
Szeretnék mindent folytatni, hiszen most az utamon vagyok, csak mindent egyre magasabb szinten szeretnék űzni. Folytatom a Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncverseny szervezését. Nagyon pozitívak a visszajelzések és számomra ebben a legnagyobb elismerést az jelenti, hogy a legtöbb versenyző csoport rendszeresen, évek óta visszatérő vendég nálunk. Folytatom a Hastáncoktatói Mentorprogramot is, hiszen ez óriási boldogság a számomra lelkileg is és szakmailag is. Nagyon fontosnak tartom, hogy a leendő oktatóknak is át tudjam adni az emberek szeretetét, a tudatosságot mind az életben, mind a hivatásukban. A képzésen is hihetetlenül zseniális, motivált, lelkes és tudásszomjas nők jöttek össze és itt is nagyon hamar kialakul egy igazi, egymást támogató közösség. Természetesen nem szeretnék itt megállni. Van rengeteg szakmai tervem, amiket nem szeretnék még elkiabálni. De ezek közül is a legfontosabb tervem az, hogy a mentorprogramot befejező hallgatók közül minél többnek segítsem a szakmai előmenetelét, bátorítást, fejlődési lehetőséget és lehetőleg munkát is biztosíthassak nekik.
A Hastáncoktatói Mentorprogram hallgatói
A Hastáncoktatói Mentoprogram hallgatói 

Hogyan kezeli a népszerűséget? Táncművésznek, vagy csak sima táncosnak érzi magát? A népszerűséget nem igazán érzem és azt sem, hogy ezt különösebben kezelni kéne. A gyerekeim néha megkérdezik, hogy akkor ugye én híres ember vagyok, mert van YouTube csatornám, FB oldalaim, meg szerepelek a tévében, újságokban és néha ők is híres emberek szeretnének emiatt lenni. J)) De a családom számára, a környezetem számára ez nem valami extra dolog, hiszen így szoktak meg. Inkább segítenek, támogatnak abban, hogy kiteljesedhessek az utamon.  Korábban fontos volt számomra, hogy a művészetet lássák meg a hastáncban, és így engem is művésznek lássanak, nem pedig a „félmeztelen csajnak, aki rázza a mellét”. Ma már nem foglalkozom ezzel, mert úgy érzem, hogy amit valaki gondol, amit lát a táncomban, az önmaga tükröződése. A saját világképe, saját gondolatai, a saját maga férfiségéhez és nőiségéhez való viszonya jelenik meg a fejében.  Természetesen örülök, ha a nézők fejében kialakuló kép hasonlít ahhoz a képhez, amit én szerettem volna az előadásommal közvetíteni éppen. J
Mahasti hastánc - Szívvel-Lélekkel. Fotó: Csercsik Judit

Mit ért siker alatt? Mit jelent Önnek a siker? Mit jelent Önnek a szakmai siker? Mi az, hogy kudarc? 
A siker számomra az, hogy boldog és kiteljesedett életet élek, miközben folyamatosan fejlődöm is. Járom az utam, amire a hívást érzem, a szívem szavára hallgatok. Boldog ember és boldog nő vagyok. Úgy érzem, kevesen tudják ezt elmondani magukról. Ezért szakmailag is azt érzem a legnagyobb sikernek, amikor ezt át tudom adni a tanítványaimnak, akik szintén tovább tudják ezt majd adni a tanítványaiknak és így tovább.
A téma kapcsán az egyik kedvenc idézetem: "Az öröm a célunk, az életfeladatunk. Csak az örömben ismerhetjük meg önmagunkat. Ha nem ismerjük az örömöt, nem tudjuk, kik vagyunk. Amikor öröm nélkül élünk, sötétben botorkálunk. Amikor az örömben horgonyozzuk le magunkat, világossá válik előttünk saját bölcsességünk." /Marianne Williamson/
Kudarc? Inkább kihívás. A legnagyobb kihívás számomra a folyamatos lavírozás a család, a gyerekek és a hivatásom között. Talán az anyukaságot, a szülőségemet élem meg néha kudarcosnak, mert túl sok az elvárásom magammal szemben ezen a téren is.  Szeretnék tökéletes anya lenni (ez persze eleve egy kudarcra ítélt küldetés), szeretnék tökéletes táncos lenni (ez is…) és mindenben mindig a legjobbat, a legtöbbet nyújtani (ez is…). Amikor nem sikerül, az elkeserít. De csak egy rövid időre, mert inkább azon gondolkodom, hogy akkor hogyan tovább, hogyan másképp. J És ha befelé figyelek, akkor mindig megszületik a megoldás.
Az élet folyamatos fejlődés. Szeretem a kihívásokat, mert segítenek, hogy megugorjak olyan dolgokat, amiket nem tennék meg „normál” körülmények között; mert nem szedném össze magam hozzá, vagy félnék megtenni. Így viszont tudatosan igyekszem magam különböző kihívások elé állítani és óriási siker, amikor teljesül egy számomra fontos cél, egy álom. És hasonló tapasztalatokról számolnak be a mentoráltjaim is, akik utólag mindig hálásak azért, hogy kilökdöstem őket a komfortzónájukból. J

A Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncverseny zsűrije
 Mit csinál a szabadidejében? Mi a hobbija?  Szabadidőm nem nagyon van. Abban a szerencsében van részem, hogy a munkám a hobbim is. Én ezt szeretem, ezt imádom, ez tesz boldoggá. Ez az elhivatottságom, az életfeladatom. Minden, ami a hastánccal, a tanítással és a tanulással kapcsolatos.  De ha van szabadidőm, akkor egyedül szeretek lenni. Nagyon introvertált vagyok, kislány koromtól kezdve az egyedül olvasás jelentette a legnagyobb kikapcsolódást nekem. Vagy a magányban végzett kreatív, művészi, alkotó tevékenység. Ez kislány koromban inkább az álmodozást, meditálást jelentette (ahogy a Halak általában, én is a magam kis világában éltem és élek most is), míg ma inkább a selyemfátylak festését jelenti, vagy a koreografálást.
Tanulni is szeretek, főleg azt, aminek éppen a leginkább hiányát érzem. Ez most például a vállalkozásom fejlesztése. A különböző önismereti csoportok látogatása pedig a legkomolyabb „hobbim”, amit a legjobban szeretek. Van egy számomra nagyon fontos mesterem, de sok irányzat érdekel és igyekszem is minden lehetőséget megragadni a csoportokon való részvételre. A gyerekek miatt nem nagyon jutott időm erre az utóbbi években és ezt nagyon rosszul viseltem. De szerencsére már nőnek, így egyre többször tudok a spirituális dolgokra is koncentrálni.
Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel. Fotó: Csercsik Judit. 
*******************************
Elérhetőségek:  Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
https://www.facebook.com/mahasti10
https://www.facebook.com/hastancoktatoimentorprogram/
https://www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
https://www.youtube.com/user/Mahasti10
https://www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com
https://www.mahasti.hu
Szívvel-Lélekkel Stúdió,  Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 

Heti kérdés 08. Miért kezdtél el hastáncolni?

2020 ápr 16 - 18:01
Nemrég indult a FB oldalunkon az új sorozatunk,  a "Heti Kérdés".  Minden kedden újabb és újabb kérdésekre számíthatsz, vagy akár te magad is felteheted a kérdéseidet a hastánccal kapcsolatban. Nincs tabutéma, bármit kérdezhetsz, mindenre válaszolok. Keresd a témákat ezekkel a hashtag-ekkel: #hetikérdés #hetikérdezzfelelek #hetivalasz #tekerdezted #énválaszolok #csakisahastanc
A legutóbb ezt kérdeztem tőletek: „Miért kezdtél el hastáncolni?”
 Sok választ kaptam, nagyon egyedieket, ezért megosztom itt a blogomban is. Imádom, amiket írtok, és ahogyan írtok Őszintén, izgalmasan, eredeti módon, 1001 színben.  Köszönöm nektek! 
Mahasti is oktat online -
a J és B betűk segítenek kezdőknek és haladóknak is leküzdeni az irányváltással járó akadályokat :-))) 

Miért kezdtél el hastáncolni?
Sára Geőcze Hogy megtaláljam önmagam és a nőiségem. No meg kellett valami mozgáshoz köthető stresszlevezetés az érettségi időszakra. :D

Maria Avtushenko Because I can't live without dancing) Bellydance was one of styles I tried but amazing teacher, nice group and a lot of another small or big "that's why" pushed me to continue)

Lili Kállai Mert vonz a keleti, egzotikus kultúra.

Tímea Farkas-Tuppa Régóta szerettem volna...valahogy vonzott, pedig nem is tudtam még, hogy milyen...de nem volt rá lehetőség, mert vidéki voltam...aztán megláttam egy hírdetést  ( Anita Szalai) ...és életem legszebb időszaka kezdődött... örök szerelem marad a hastánc.

Papp Judit Kellett a tesi miatt valami mozgás.

Anya-lánya hastánc, fitness oriental, Mészáros Marcsi, Mahasti Hastáncstúdió

2020 ápr 16 - 17:48
Mészáros Mária, azaz Marcsi néni
zsenge kora ellenére már komoly táncos és sportolói múlttal büszkélkedhet. Imádja a mozgást, ez az élete. A pörgés, a gyerekek, az aktivitás. 
A Mahasti Hastáncstúdióban ő vezeti az anya-lánya csoportot,
tart kezdő hastáncot, Fittness Oriental órákat és FitFight
®-ot is.
Nem mellesleg a Hastáncoktatói Mentorprogram másodéves hallgatója.
 
Mészáros Mária - Mahasti Hastáncstúdió 

Ismerkedj meg Marcsival közelebbről is ebben az interjúban. Az óráit offline és online is látogathatod, a több részes interjú végén pedig kérdezz tőle te is bátran.
*********************** Ha inkább kattintanál és kisebb részletekben olvasnád az interjút, akkor itt találod a vele készült interjúk részleteit. https://www.facebook.com/mahasti10/posts/3207006839332451 - a kezdetek és mit adott a hastánc https://www.facebook.com/mahasti10/posts/3220197048013430 - a Hastáncoktatói Mentorprogram
https://www.facebook.com/mahasti10/posts/3236132646419870 - a FitFight® https://www.facebook.com/mahasti10/posts/3253687134664421 - Fitness Oriental
*********************
Marcsi, mesélj a sportmúltadról. Milyen sportokkal, táncokkal foglalkoztál eddig, és hogyan kezdted el a hastáncot?
Már gyerekkoromtól kezdve érdekel a tánc. 6 évesen kezdtem, többféle stílust kipróbáltam (néptánc, társastánc, divattánc, hip-hop). Már gyerekként volt szerencsém rendszeresen fellépni és kipróbálni a versenyezést is.

18 éves koromban egy kis szünet következett a táncos életemben, hiszen a továbbtanulásra kellett koncentrálni. Iskolaváltás, költözés, sok minden közrejátszott, hogy abbahagyjam a rendszeres órákat. Ekkoriban kezdtem el aerobic órákra járni.
Persze itt is a koreografált órák mozgattak meg jobban. Szerettem a step, kangoo és boxos órákat is.

Főiskola után kiköltöztem Angliába, ahol folytattam a csoportos fitness órákat, és a thai boxot is kipróbáltam. Ezt is nagyon szerettem, de elsősorban még mindig a tánc hiányzott.

Ekkor találtam rá 2015-ben a hastáncra, ami már régóta vonzott, de sosem került azelőtt az életembe. Az élet érdekes humora, hogy a hölgy, akihez elkezdtem járni, magyar származású.
Elmentem tehát az első órámra, ami nem teljesen kezdő óra volt, mert én voltam az egyedüli, aki akkor találkozott a hastánccal először. Hatalmas kudarcélmény volt.
Szerencsére egy másik magyar lány is járt, aki adott egy gyakorló DVD-t, hogy az alapokat átvegyem otthon. És az oktatóm is bátorított, hogy jöjjek vissza a második órámra.
Visszamentem, nem adtam fel és hamar kiderült, hogy imádom. :-) Főleg miután a második órán megismerkedtem a legyezőfátyollal! :-)

Nagyon hamar beszippantott az orientális tánc, elkezdtem rendszeresen magán órákat is venni. 2016-ban már csatlakozhattam az Eastern Roses profi hastánc csoporthoz, akikkel különböző helyeken táncoltunk, mint például idősek otthonában, éttermekben, szülinapi bulikon, egyéb rendezvényeken.

Mit adott hozzá az életedhez a hastánc? Hozott valamilyen alapvető pozitív változást?
A hastánc óriási hatással volt az életemre! Megerősített. Újra volt miért dolgozni, célokat kitűzni, elérni. Sokkal magabiztosabb és elfogadóbb lettem magammal szemben, amióta hastáncolok. Nőiesebbnek is érzem magam, a nőiségemmel is segített közelebbi kapcsolatba kerülni. Minden nőnek ki kell próbálnia, csak ajánlani tudom!
  Mészáros Mária - Mahasti Hastáncstúdió 

Hogy alakult a további életed? Hogyan kerültél haza, hogyan folytattad itthon, Magyarországon a hastáncot?
2015 a változások éve volt. Nem csak a hastánc miatt, hanem akkor kezdtem el foglalkozni főállásban gyerekekkel is, mint bébiszitter. Mindig szerettem a gyerekeket, és nagyon jó érzés, hogy segíthetek a szülőknek. Rengeteg jó barátság alakult ki a családjaimmal, akikkel mai napig tartom a kapcsolatot.
2018-ban párommal elhagytuk Angliát, és hazaköltöztünk Magyarországra.
Ekkor eldöntöttem, hogy elvégzek egy Csoportos Fitness Instruktor tanfolyamot, hogy én is taníthassak táncot, elsősorban gyerekeknek, de felnőtteknek is. Ez egy olyan belső indíttatás volt, ami már gyerekkorom óta vonz és hív. Hiszen ha megkérdezed azt az örökmozgó 8 évest, aki imád táncolni, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz, akkor azt fogja mondani, hogy tánctanár. :-) Úgyhogy nem tétováztam, hamar belevágtam.És még másba is, hiszen ekkor jelentkeztél a Hastáncoktatói Mentorprogramra is.
Igen, pontosan. 2018 októberében elkezdtem a Csoportos Fitness Instruktor tanfolyamot, novemberben pedig szerencsés véletlen folytán szembekerültem a Hastáncoktatói Mentorprogram hirdetésével. Elolvastam róla minden infót, márpedig hála Mahastinak rengeteg információ van fent róla. :-)  Egyre jobban éreztem, hogy ezt nekem találták ki. Ezt kell csinálnom, segítenem kell a nőknek, hogy ők is átérezzék a tánc örömét, és ők is magabiztosabbak lehessenek.  Sokat küszködtem azzal, hogy kiálljak magam mellett és ne nyomjam el a saját hangomat. Szerintem a nők nagy része ezt teszi…. Nálunk a családban ez nagyon erősen megjelenik. Nagymamám az, aki mindig alárendelte magát másoknak, és nem hiszem, hogy érezte, hogy joga lenne élni. Véletlen egybeesés (ami persze nincs…), hogy a Mentorprogrammal legelsőként nagymamám halálának napján találkoztam. Én úgy érzem, hogy összefügg.


Mit adott a képzés, mit tanultál és tanulsz belőle?
Amikor 2019-ben elkezdtem a tanfolyamot, rengeteg pozitív változást hozott az életemben. Amellett, hogy mélyebben beleláthatok az orientális stílusokba, megismerhetem az arab ritmusokat, a hastánc kialakulását, a legjobb magyar oktatókkal is lehetőségem van a képzés során találkozni!

Ezenfelül Mahasti látja mindenkiben azt, amire a másik képes, és folyamatosan olyan lehetőségeket tesz eléd, amik segítenek a fejlődésben. Nélküle nem tartanék ott, ahol most vagyok.  Rendszeresen kilökdös a komfortzónámból, ezáltal biztosítja a folyamatos fejlődésemet. :-) Nagyon hálás vagyok Neki!


Mondasz erre egy példát? Hogyan lökdös ki Mahasti a komfortzónádból?
2019 áprilisában lehetőségem nyílt, hogy átvegyem a Gyermek hastánc órákat a Szívvel-Lélekkel Stúdióban. Félelmetes volt, de hatalmas megtiszteltetés. Itt van előttem a lehetőség, amire mindig is vágytam. Beleugrottam. Mahasti mellettem állt, és hagyta, hogy megtaláljam a saját tanári hangomat. Segített és támogatott, anélkül, hogy elnyomta volna azt, ami én szeretnék lenni.És a Csoportos Fitness Instruktor képzés? Azzal hogy állsz?
2019 májusában levizsgáztam és megszereztem a Csoportos Fitness Instruktor végzettséget. A képzés során a tanárom Csörgő Adrienn volt, aki szintén mély benyomást tett rám. Hihetetlen szigorral és alázattal végzi a munkáját. Adri kétszeres fitness világbajnok, rendkívüli oktató, és szakember.

Ha jól emlékszem, ő a kitalálója a FitFight®-nak is.
Igen, így van. A képzés során már beleszerettem ebbe a fitness irányzatba, és csak novemberig kellett várnom, hogy én is FitFight® oktató lehessek. Csörgő Adrienn 2010-ben álmodta meg a FitFight® edzésmódszert. Adri célja, hogy egy olyan oktatói csapatot hozzon létre, akiknek az alázat, a tisztelet, a kitartás, az erő és önmagukba való hit alaptulajdonság, és ezt szívvel-lélekkel képesek tanítani.
Ez alapján már ti is láthatjátok, hogy számomra a FitFight® sem áll olyan messze a hastánctól és a hastánc által képviselt dolgoktól!

Konkrétan mi ez a Fit Fight?
A FitFight® egy küzdősport alapokra épített csoportos fitness irányzat. Ez az edzésmódszer a thai box, a kick box, a karate és a különböző távol-keleti harcművészeti irányzatok ütéseit, rúgásait, védéseit, technikáit és ezek kombinációit alkalmazza és ötvözi zenével. Szuper alakformáló és zsírégető, magas kalória felhasználású edzés!

Az online hastáncórák előnyei

2020 ápr 16 - 17:10Te tudod az előnyeit a zárt FB csoportunkban tartott hastáncóráknak? 
Összeszedtem neked néhány dolgot:
- nem maradsz le az óráról sem a család, sem a munka miatt, ugyanis később bármikor visszanézheted az órát
- dinamikusabbak az órák, gyorsabban haladunk, de csak ott, ahol lehet J) Nincs lazsálás.
- nem látja a tanár - tehát akár a foteled kényelméből is végigélvezheted az órát, fagyit nyalogatva, lelkesen tapsolva... J))
- nem kell zavartatnod magad a többiek előtt, nem kell szégyenlősködnöd, feszélyezve érezned magad, ha esetleg bénának érzed magad egy-egy mozdulat tanulása közben (bizony, úgyhogy hamarosan újra jön egy erotikus koreográfia!)
- a videókat visszatekerheted és annyiszor megnézheted, ahányszor csak akarod
- a családdal közösen, együtt is csinálhatjátok
- semmilyen extra felszerelés vagy technika nem kell hozzá
- nem kell kimenned az utcára
- nem kell szépen felöltözni/átöltözni (természetesen javaslom, hogy a magad kedvéért tedd meg mindenképpen, ahogy én is igyekszem feldobni a hangulatotokat az online órákon is)
- visszahozza az életkedvedet, feltölt érzelmileg és energetikailag

és a LEGFONTOSABB:
- a Fitness Oriental órát a karantén ideje alatt ajándékba kapod - azaz MINDENKI, akinek Mahasti Hastáncbérlete van, vagy a Hastáncoktatói Mentorprogram hallgatója, ajándékként erre az órára is járhat!


 ************************
Elérhetőségek:  Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
https://www.facebook.com/mahasti10
https://www.facebook.com/hastancoktatoimentorprogram/
https://www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
https://www.youtube.com/user/Mahasti10
https://www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com
https://www.mahasti.hu
Szívvel-Lélekkel Stúdió, 
Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 

Heti kérdés 07. Mi a kedvenc hastáncstílusod?

2020 ápr 16 - 17:05
Nemrég indult a FB oldalunkon az új sorozatunk, a "Heti Kérdés".  Minden kedden újabb és újabb kérdésekre számíthatsz, vagy akár te magad is felteheted a kérdéseidet a hastánccal kapcsolatban. Nincs tabutéma, bármit kérdezhetsz, mindenre válaszolok. Keresd a témákat ezekkel a hashtag-ekkel: #hetikérdés #hetikérdezzfelelek #hetivalasz #tekerdezted #énválaszolok #csakisahastanc
A legutóbb ezt kérdeztem tőletek: „Mi a kedvenc hastánc stílusod?”
 Sok választ kaptam, nagyon egyedieket, ezért megosztom itt a blogomban is. Imádom, amiket írtok, és ahogyan írtok Őszintén, izgalmasan, eredeti módon, 1001 színben.  Köszönöm nektek! 
Ezer éves kép Mahastiról. Fotó: Kozár Edit
Geőcze Sára  „Ez egy jó kérdés. :-D Ezen a téren még keresem az utam, de amúgy mindegyik stílusnak megvan a maga sajátossága, ami miatt szerethetővé válik. Mondjuk oké, én a cigány-fúziót annyira nem szeretem. Ha valamiben, ebben biztos vagyok. J)) Egyébként a múltkori stílusismereti órára való felkészülés során megindult az érdeklődésem az ATS és a gótikus hastánc iránt (mondjuk utóbbi már korábban is érdekelt), szóval ki tudja.:D”
 (Igen-igen, ő Sári, aki kis kezdőként az első szárnypróbálgatásairól számolt be itt a blogon, mostanra pedig már a Hastáncoktatói Mentorprogram hallgatója.)
 Wittmann Dalma (Szintén a Hastáncoktatói Mentorprogram hallgatója) „Mind! De tényleg… J „
Huszár Jutka   „Raqs sharki és minden ami lassan indul majd intenzív és rázós lesz. J „


*********************** Elérhetőségek:  Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
https://www.facebook.com/mahasti10
https://www.facebook.com/hastancoktatoimentorprogram/
https://www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
https://www.youtube.com/user/Mahasti10
https://www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com
https://www.mahasti.hu
Szívvel-Lélekkel Stúdió, 
Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 

Online hastáncoktatás az új világban

2020 ápr 16 - 12:24
2020. április 16. van. Mindannyian tudjuk, mit jelent ez a társadalomra nézve.Új helyzetben, új világban élünk mi, hastáncosok, és mi, hastáncot oktatók is.

Fábián Emese újságíróval ültünk össze (virtuálisan) beszélgetni arról, hogy a táncoktatók és táncosok a hastánc világában hogyan is reagálnak, hogyan képzeljük el a jelent és a jövőt.


F. E.: - Mahasti, te hogy látod, mennyire vevők az emberek az online órákra?Mahasti: - Nekem már ezelőtt is voltak online kurzusaim, amiket megszoktak a tanítványaim. Ezek koreográfiák oktató videósorozatai, amiket a tanítványok igényei szerint vettem fel. Így ők is tudták, hogy ha bármi van, akkor akár online (felvételről) is megtanulhatják és gyakorolhatják a koreográfiákat. Ha nem is túl gyakran, de éltek ezzel a lehetőséggel. Ezen kívül is megvolt már nálunk a lehetőség, hogy aki nem tud személyesen eljönni egy órára, képzésre, az online tudjon bekapcsolódni. Ez is nagyon jó lehetőséget adott azoknak, akik például vidékiek, vagy bármilyen módon akadályozva vannak a mozgásukban, utazásban. Például mozgássérültek, kismamák, a képzés helyétől távol élők vagy akik éppen akkor vannak távol. Vagy éppen máshol, hiszen erre is volt példa, hogy olyan tanulóm volt, aki több képzésre is járt egyszerre és amikor a képzési napok egybeestek, akkor valamelyiken személyesen vett részt, a másikon pedig utólag, videóról tanult. Emiatt talán nálunk, a Mahasti Hastáncstúdióban nem okozott akkora gondot az online oktatásra átállás, mint esetleg másoknál. Természetesen kevesebben járnak azok közül, akik az offline csoportos órákhoz szoktak hozzá, de megjelent néhány régi tanítvány, akik most kihasználják az online oktatás adta lehetőségeket.
Libbennek a hastáncos fátylak a pici szobában, otthon is. Nem hagyjuk abba a hastáncot. 
Áldozunk a hastánc oltárán. :-))) A modern technika segít ebben is. 

F. E.: -  Mit látsz, mik a legtipikusabb problémák? Mahasti: - A legnagyobb problémát a „szokás hatalma” jelenti szerintem. Aki megszokta, hogy a csoportba jár, és ez számára a legideálisabb megoldás, az nehezen vált, vagy nem is vált. Inkább kivár, míg újra találkozhatunk offline. Számomra és talán az én korosztályom vagy az idősebbek számára általában a legnagyobb kihívás „a Technika”. Az appok, szoftverek, eszközök használata… Természetesen aki IT területen dolgozik, vagy fiatalabb és eleve használja profi módon az eszközöket és appokat, azok számára ez nem jelent gondot. Én is a fiatalabb nemzedékekben bízom, és hozzájuk fordulok a kérdéseimmel. 3 gyermekem van (7, 8,5 és 18,5 évesek) és azt tapasztalom, hogy számukra például semmi gondot nem okozott az online órákra való átállás az iskolában, azonnal tudták kezelni az eszközöket és a szükséges alkalmazásokat is. A tanítványaimon kívül a nagyfiam a legnagyobb segítségem, aki informatikai iskolába jár és a családon belül ő ért a legjobban az eszközökhöz és alkalmazásokhoz. Probléma még sokszor a lassú, akadozó internet. És az adatvédelem is, ami talán csak nekem olyan fontos, de közismert, hogy egyes appok adatvédelem szempontjából mennyire aggályosak. Ezen a téren meglehetősen pesszimista és bizalmatlan vagyok.
Összefoglalva szerintem a legnagyobb problémák, kihívások, amikkel szembesültem én is és a kollégáim is, azok ezek: nincs elég eszköz, nem értek hozzá, illetve az ellenállás, az ismeretlentől való félelem, a stressz nálam és a tanítványaimnál is. Tudom azt is, hogy jó néhány kollégámnak igencsak ki kellett lépnie a komfortzónájából, hogy átálljon az online oktatásra.
  A nyitókör az hastáncórák elején sokkal vidámabb hangulatban zajlik. :-) 
F. E.: -  Hogyan sikerült megoldanod őket, hogyan lendültetek túl ezeken az akadályokon? Mahasti: -  Én abban hiszek, hogy minden megoldható, ha az ember akarja. Aki eddig is akart tanulni, és erős volt benne a vágy, az eddig is meg tudta oldani akár online módon is. Nálam sokat segít a lelkesedés is a modern technika vívmányai és az online oktatásban rejlő lehetőségek iránt. Illetve annyira erős bennem a vágy a tanításra, hogy akármilyen módon is, de én mindig meg fogom ezt oldani. A tanítványaim is tudják, hogy az én laikusságom miatt mindig a lehető „legszőkenősebb”, „leghülyebarátabb” megoldást fogjuk megtalálni és alkalmazni. J

F. E.: -  Mi a legrosszabb az online tanításban? Mahasti: -  Én hastáncot tanítok, ahol női körök alakulnak ki, energetikailag is összekapcsolódunk. Ami a legnehezebb, az a testi érintkezés, vagyis a lehetőségének hiánya. Erre amúgy is szüksége van minden embernek valamilyen módon. A hastánc tanítása során különösen fontos, hogy én mindig körbejárok az órákon és egyesével javítok mindenkit.  Beállítom a csípőjét, tologatom ide-oda a lábát, kezét…. Ez minden oktatónak és minden hastáncos tanítványnak nagyon hiányzik, nem csak nekem. Az energetikai kapcsolódás a tanítványokkal azért létrejön így is. Már sokszor tapasztaltam, hogy az érintés nélküli terápiák csodálatosan működnek telefonon, videón keresztül is. Ugyanúgy létrejön az a furcsa energetikai kapcsolat közöttünk a tanítványaimmal is, amikor összekapcsolódunk a szívünkben. Én ebben hiszek és tapasztalom is nap, mint nap. Szóval csodás dolog, hogy az internet, a modern kor vívmányai ennyi lehetőséget adnak nekünk.
Ami még nehézséget okozhat egy vállalkozónak, az talán az, hogy most boldog boldogtalan ontja magából az ingyenes tananyagokat, képzéseket, és nem gondol abba bele, hogy ezzel hogyan vágja maga alatt a fát, hogyan teszi tönkre magát, a saját későbbi lehetőségeit és a saját piacát. Érdekes lesz látni a folyamatot, hogy ez hogyan fog alakulni a válság elmúltával, mennyire fognak az ingyen oktatók megélni, mennyire lesz lehetőségük vagy vágyuk tovább folytatni. 
Természetesen az is fontos, hogy a nehézségekben támogassuk a tanítványokat és senkit ne érjen hátrány, ha hirtelen nehéz helyzetbe került most. Fontos a már kialakult nő közösségünk támogatása, a segítségnyújtás, adományozás is. Ezért nálunk a tanítványok egy folyamatosan bővülő listát kaptak arról, hogy bármilyen egészségügyi, lelki, mentális, anyagi vagy táncos problémájukkal, kérdéseikkel kikhez fordulhatnak azonnali elsősegélyért.  A zárt csoportunkban külön posztban oszthatják meg örömeiket és bánataikat, nehézségeiket is.  Illetve a karantén első napjától az utolsó napjáig 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg az oktató sorozatokat. 


F. E.: -  Mi az, amit előnynek látsz, ha van ilyen? Mi a legjobb benne? Mahasti: - Szerintem sokkal több a jó, mint a rossz oldala (bár ez is hozzáállás kérdése). Lehet sírni, elkeseredni, hogy most nem járhatunk órára, vagy tanárként amiatt, hogy nem jönnek a tanítványok. És ugyanakkor örülhetünk annak is, hogy a karantén ellenére mégis van lehetőségünk találkozni, kapcsolatot tartani, táncolni, örömködni. A jelenlegi körülmények minden embert kihívások elé állítanak, így még több szükségünk van arra, hogy megtaláljuk az örömforrásainkat. Ezért is nagyon fontos, hogy aki csak tud, táncoljon tovább és élvezze az ezzel járó felszabadultságot, lelki békét, boldogságot, megnyugvást.
Szuper dolog az is, hogy ezentúl már nincs kifogás. Tehát ha valaki tanulni szeretne, akkor ezt megteheti online is, és nem mondhatja, hogy ő szívesen eljárna, csak éppen nincs ideje eljárni, hosszú időbe telik az utazás, messze lakik, pont akkor nem ér rá, stb. Magamról tudom, milyen kreatív tudok lenni a kifogások keresésében. És az online lehetőségek bővülésével a mostani körülmények között bármilyen kifogás nagyon átlátszóvá tud válni. Hiszen nem kell utazással tölteni az időt, később is visszanézhető a tananyag, stb. Most, hogy a heti két táncórámat is csak online tudom megtartani, becsatlakozhattak olyanok is, akik nem tudtak eddig hozzám járni, mert elköltöztek máshova, másfelé sodorta őket az élet.  Nagyon örülök, hogy így a legjobb barátnőmet is be tudtam vonni az óráimba és külön ajándék a számomra, hogy a külföldön élő (ukrán) barátaimmal is tudunk így hetente többször is együtt táncolni. Én ebben óriási lehetőséget látok. Bízom abban, hogy a hosszú halogatás után az emberek fejében így végleg megtörténik a paradigmaváltás és megértik, hogy az online tanulás/tanítás révén mennyire kinyílik a világ. Hogy bárhonnan, bármikor, bárkitől tanulhatunk online. Nem csak most, amikor így muszáj, hanem később is, amikor már újra találkozhatunk offline is. Bízom abban, hogy egyre többen rájönnek, hogy nem nyafogni és kifogásokat kell keresni, hanem eldönteni, hogy mit szeretnénk és utána erre megtalálni a hogyant. A lehetőségek száma végtelen. A hastánc világában szerencsére hamar léptek az emberek és már szerveződnek az online hastáncversenyek, az online konferenciák, fesztiválok, táncestek külföldön és Magyarországon egyaránt. Ez például számomra nagy könnyebbség, mert nagyon szerettem volna részt venni több hastáncos továbbképzésen is külföldön, de a 3 gyerek miatt ezerszer is át kell gondolnom, hogy hová utazhatok el napokra. Abban bízom, hogy nem csak a karantén ideje alatt fognak így folyni a továbbképzések, hanem utána is, és a már betervezett külföldi konferenciákon, továbbképzéseken már online is lesz lehetőségem részt venni. Így nem kell majd itthagynom a családomat, de mégis „elutazom” külföldre tanulni és találkozhatom a külföldi kollégáimmal. Szerintem az akadályok csak a fejünkben léteznek, bármi elérhető, amit szeretne az ember.

Van, aki így tanul otthonról hastáncot.
Bár itt egy egész napos elméleti képzésről volt szó, így fontos volt a kényelmes elhelyezkedés. :-) 
F. E.: -  Fogsz online órákat tartani a karantén után is? Mahasti: - Természetesen, ez egyértelmű. Ahogy eddig is megvolt a lehetőség erre nálam, ugyanúgy szeretném tovább is folytatni. Sem a nyelvtanításban, sem a tánc tanításában nem lesz több akadály: aki nálam szeretne tanulni, de nem tud személyesen eljönni, az továbbra is csatlakozhat majd akár a nyelvóráimhoz, akár a táncóráimhoz, a Hastáncoktató Mentorprogram teljes képzési napjaihoz online is.
Természetesen azért az összes tanítványommal nagyon várjuk már, hogy újra találkozhassunk személyesen is, offline is tarthassuk az órákat, újra megölelgethessük, megtapogathassuk egymást. A kizárólagos online oktatásra átmeneti állapotként tekintek.
  Az órák utáni zárókörök alatt is zajlik az élet. :-))) Jólesik megosztani a vidám pillanatokat.

F. E.: -  Van valamilyen történeted az online órákkal kapcsolatban, amit szívesen megosztanál? Mahasti: - A legnagyobb boldogságot az okozza most a számomra, hogy több városból, országból is tudunk mostanában együtt táncolni, együtt boldognak lenni. Eltűntek a határok, a fizikai távolság és nagyon szeretném, ha az offline órák visszatérésével azért megmaradna ugyanilyen aktívnak az online képzés is, mint tanulási forma. Kár, hogy egy ekkora sokk kellett a világnak ahhoz, hogy tömegesen megszeressék és elfogadják, megszokják a tanulásnak ezt a formáját is. Számomra a legnagyobb örömet a távol élő barátaimnak az óráimba való bekapcsolása jelentette, és az, hogy a nagyfiam ennyit segített és segít a virtuális világban való tájékozódásban. És persze a barátaim, tanítványaim segítsége. Ezzel még közelebb kerültünk most egymáshoz – ez a karantén és az online oktatásra való áttérés legédesebb gyümölcse a számomra. ************
Fábián Emese újságíró - emese.fbn@gmail.com
****************
Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
https://www.facebook.com/mahasti10
https://www.facebook.com/hastancoktatoimentorprogram/
https://www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
https://www.youtube.com/user/Mahasti10
https://www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com
https://www.mahasti.hu
Szívvel-Lélekkel Stúdió, Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2.

Online hastánctanulás Mahastival - linkgyűjtemény

2020 már 26 - 17:17
UPDATE! 
Figyelem! 
A 2020 tavaszi karantén teljes ideje alatt minden koreográfia oktató sorozat 50% kedvezménnyel lesz elérhető. 
Ne maradj le a táncról, a mozgás öröméről. 
Töltsd fel magad boldogsággal otthon is!
Keress a lenti elérhetőségeken, ha kiválasztottad a számodra legmegfelelőbb koreográfiákat és írj! 
Szeretettel várom, 
Mahasti

********************************************************************************************
Hastáncoktató videók, hastánc koreográfiák online
Ha online szeretnél hastánc koreográfiákat tanulni, akkor válassz a lentiek közül. Választhatsz akár csak egyetlen koreográfiát is, de ha intenzívebben tanulnál vagy éppen több koreográfiára van szükséged, akkor válogass össze magadnak egy több koreográfiából álló csomagot, ami pont elég egy kisebb hastáncműsorhoz.
A rendelésedet a mahasti@freemail.hu címen, vagy a https://www.facebook.com/mahasti10/ oldalon tudod leadni.

*******************

Tudásszint szerint csoportosítva

Ha teljesen kezdő vagy, akkor kezdd a tanulást az ingyenes oktató anyagaimmal:
https://youtu.be/XKx0AFov-cw?list=PLV7Mwjfwinu83u9NnovqndkVsu5ULDGdT


Kezdő hastánc koreográfiák

ÚJ! ÚJ! ÚJ! 
Kezdő fátylas koreográfia - Erev Shel Shoshanim (romantikus, lírai, légies, kecses, törékeny, ártatlan, kedves és bájos) 

Kezdő show koreográfia – Királynő vagy http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2017/10/online-hastanc-kurzus-04-kiralyno-vagy.html

Kezdő pop koreográfia – Bom Bom
http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2018/10/visszajelzesek-profi-tancoktatoktol_18.html


Kezdő dobszóló (rövid) – Layal http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2018/02/layal-dobszolo-hastanctanulas-online.html https://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2018/11/visszajelzesek-profi-tancoktatoktol_25.html

Legyezőfátylas koreográfia (kezdő) – Szárnyalj velem http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2017/07/online-hastanc-kurzus-szarnyalj-velem.html https://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2018/11/visszajelzesek-profi-tancoktatoktol.html   
Pop saidi (botos) koreográfia (k-kh) – „Macsó macák”  
*******

Középhaladó hastánc koreográfiák
Dinamikus, pörgős fátyoltánc, fantázia (kh) – Ne menj még! http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2017/10/hastancoktatas-online-03-dinamikus.html

Romantikus és szenvedélyes fátyoltánc, raqs sharqi – Layal http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2017/07/hastancoktatas-online-layal-romantikus.html http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2018/10/visszajelzesek-profi-tancoktatoktol.html

Pop koreográfia (kh) – Ana Dana (igen, a szőke nős koreó) :-)))  http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2018/01/online-hastanc-tanfolyam-05-ana-dana.html

Őrület a hastánciskolában – Dobszóló

Haladó hastánc koreográfiák
Legyezőfátylas dobszóló (kh-h) – Élvezd az Életet! http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2018/01/hastanc-tanulas-online-06.html

Haladó dobszóló - Tűzbuborékok
http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2018/10/tuzbuborekok-dobszolo-online-hastanc.html


Hastánc koreográfiák minden tudásszintnek
Orientális táncszínházi koreográfia, főként spirituálisabb beállítottságú csoportoknak (k-kh-h) -  Shiva Lingam
http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2018/06/shiva-lingam-online-hastanctanulas.html

Szláv cigánytánc-hastánc fúzió (k-kh-h szint) - Tűz és Szél
http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2018/09/tuz-es-szel-hastanctanulas-online-szlav.html***************** Az ajánlókat köszönöm Kállai Lilinek:
http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2018/10/visszajelzesek-profi-tancosoktol-online.html
És Mayerné Répási Adriennek:
http://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2018/04/online-hastanckurzus-elonyei.htmlMahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel  www.facebook.com/mahasti10

 *****************************************
Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
https://www.facebook.com/mahasti10/
https://www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
https://www.youtube.com/user/Mahasti10
https://www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com
https://www.mahasti.hu
Szívvel-Lélekkel Stúdió,
Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2.